İlginç Hotmail İstatistikleri

– Dünya genelinde 59 bölgesel pazarda 36 farklı dil seçeneği ile hizmet vermekte.

– 1.3 Milyar mailbox’ a sahipler.

– Dünya üzerinde 350 milyondan fazla kişi aylık bazda aktif olarak Hotmail kullanıyorlar.

– Günlük olarak 3 Milyardan fazla e-mail ellerinden geçiyor ve süzüyorlar. Yaklaşık olarak 1 Milyar hiç görmediğiniz spam e-mailleri filtreliyorlar. (yani her 3 mailden biri spam)

– Aylık olarak harddisk üzerindeki daha hacimleri 2 Petabyte kadar büyüyor. (1 petabyte = 1.000 terabyte = 1.000.000 gigabyte)

– % 70’ ini e-mail eklerinin oluşturduğu 155 Petabyte büyüklüğünde depoladıkları data mevcut.

– Dünyanın en büyük SQL 2008 mimarisine sahipler binlerce SQL server’ ın takibini ve yönetimini yapıyorlar.

Türkiye SPAM’ de dünya ikincisi oldu

Dünyanın en büyük ağ donanımı ve güvenliği firması Cisco’nun yayınladığı 2008 yılı verilerine göre Türkiye, istenmeyen e-posta (Spam) gönderiminde dünya ikincisi oldu. Listede yer alan ülkeler:

ABD %17.2
Türkiye %9.2
Rusya %8.0
Kanada %4.7
Brezilya %4.1
Hindistan %3.5
Polonya %3.4
Kore %3.3
Almanya %2.9
İngiltere %2.9
Tayland %2.8
İspanya %2.8
İtalya %2.4
Arjantin %2.1
Kolumbiya %2.1
Fransa %2.0
Diğerleri %26.7

Bilgisayarcıların sıkça kullandığı kısaltmalar/terimler – 1

ACPI – “Advanced Configuration and Power Interface” – PC’ lerde yeni nesil DOS tabanlı güç idaresi için yazılmış yazılım. ACPI, eski Intel APM (Advanced Power Management) yazılımının yerine geçmiştir. ACPI, sadece bilgisayar aktif değilken zaman ayarlamalarını yapmaktan öte, güç kullanımını dinamik olarak gösterir ve gücü bağlantılı olarak kullanır. ACPI kontrolü PC’ nizin BIOS’ undadır.

Active matrix display – Bugünün çoğu laptop – dizüstü bilgisayarlarının ekranı böyledir.Actif matriks teknolojisinin “pasif matriks” den farkı ekranın kendisini daha sık bir şekilde tazelemesidir. Böylece resim kalitesi ve bakış açıları artar. Continue reading “Bilgisayarcıların sıkça kullandığı kısaltmalar/terimler – 1”