GMail Artık Daha Güvenli Olacak

Google, Gmail’e bağlanırken http üzerinden değil de, güvenli olan https üzerinden bağlanmayı varsayılan konuma getiriyor.

Resmi blog’unda yaptığı açıklamada, artık kullanıcıların, varsayılan olarak daha güvenli olan https üzerinden bağlanacağını belirtti.

Bu protokolden bağlanmak istemeyen ya da güvenlik duvarı sebebiyle bağlantı sorunu yaşayan kullanıcılar, ayarlar üzerinden yine http üzerinden bağlanabilecek. Gmail yetkilileri, bu seçeneği kullanıcıya bırakmalarındaki amacın, bağlantıda yaşanan sorunların önüne geçmek olduğunu belirtti.

Kaynak: SDN

Google Wave Notifier

Google Wave hesabınızda olan yenilikleri online olarak size bildirecek açık kaynak kodlu (open source) bir program var. Google Wave Notifier tam olarak bahsettiğim işi yapıyor. Program kurulumundan sonra Wave hesabınızın kullanıcı adı ve şifresini giriyorsunuz ve size sadece hesabınızı masaüstünüzden takip etmek kalıyor.

googlewave

Google Wave Notifier’ ı indirmek için tıklayın.

Chrome 4.0 Beta İndirilmeye Hazır

Google’ ın internet tarayıcısı Google Chrome 4. sürümünü duyurdu. Hala beta aşamasında olan bu sürüm indirilebilir durumda. 4. sürümle birlikte tarayıcının hızı artmış ve yer imlerinin senkronizasyonu kolay ve hızlı bir hal almış. Yer imleri senkronizasyonu başlangıç seviyesindeki kullanıcılar için bir şey ifade etmeyebilir. Örnekle açıklamak gerekirse; hem evde hem de işteki bilgisayarınızda Google Chrome kullanıyorsunuz ve yer imlerine eklediğiniz sayfalar var. Evdeki bilgisayarınıza eklediklerinizi işyerinize, işyerinizdeki bilgisayarınıza eklediklerinizi evdekine kolay ve hızlı bir şekilde aktarabiliyorsunuz. Google Chrome 4.0 Beta söylendiği kadar hızlı mı? http://chrome.blogspot.com/ adresinden (Resmi Google Chrome Blogu) alınan bu şekilde görüldüğü üzere Google Chrome 4.0 Beta önceki sürüm olan 3.0 stable versiyonundan %30′ yakın daha iyi bir performans sergiliyor. 1.0 sable versiyondan ise 4 kat daha hızlı. Tarayıcı rekabetinde her zaman olduğu gibi son sözü yine son kullanıcılar söyleyecek. Google Chorme 4.0 Beta’ yı indirin

Google Chrome’a RSS desteği kazandırın

Google’ın tarayıcısı Chrome kısa sürede beğeni kazanmış olsa da, halen önemli eksiklere sahip. Bu eksiklerin başında ise, hiç kuşkusuz RSS desteği geliyor.

Google Chrome’a RSS desteğini eklememiş olabilir; ama bu durum Chrome ile RSS’leri takip edemeyeceğiniz anlamına gelmiyor. Sadece birkaç küçük adımda siz de Chrome’a RSS desteği ekleyebilirsiniz.

Öncelikle bu adrese tıklayın. Açılan sayfada Auto detect-RSS bağlantısını göreceksiniz. Bu bağlantıya sol fare tuşuyla tıklayın; tuşu bırakmadan bağlantıyı araç çubuğundaki Diğer yer imleri bölümüne sürükleyin ve tuşu bırakın. Bu sayede yer imlerine Auto detect-RSS isimli bir satır eklemiş olacaksınız.

Şimdi sıra geldi RSS’leri nasıl takip edeceğinize. Örnek olarak CHIP Online’ın RSS’lerine göz atalım: CHIP Online tarayıcınızda açıkken Diğer yer imleri’ne tıklayın ve Auto detect-RSS bağlantısını seçin. Kısa bir yüklemenin ardından CHIP Online RSS’ine ulaşacaksınız…

CHIP Online RSS’lerinin görüntülendiği ekranın adresi “http://feeds.ramisp.org/preview.php?utf=y&src=http://servis.chip.com.tr/chiponline.xml” gibi bir adres olacak. Son adımda bu adresi de yer imlerine eklemeniz gerekiyor. Adres çubuğunun başındaki yıldız simgesine tıklayın ve açılan küçük kutuya, örneğin “CHIP Online RSS” adını girin. Hemen altındaki Klasör menüsünden de Başka bir klasör seçin’e tıklayın. Yeni bir pencere açılacak. Yeni klasör düğmesine basın, açılan yeni klasöre RSS adını verin ve Tamam’a basın. Böylece CHIP Online RSS’lerini RSS klasörüne eklemiş oldunuz. Bundan sonra dilediğiniz zaman RSS klasöründeki CHIP Online RSS bağlantısına tıklayabilir ve RSS’leri takip edebilirsiniz.

Unutmayın; bu işlemi RSS desteği sunan her site için uygulamanız mümkün. Aynı şekilde siteyi açıp Auto-detect RSS bağlantısına tıklayacak ve açılan sayfayı RSS klasörüne ekleyeceksiniz. Bu şekilde Chrome ile RSS takibi yapmaya hemen başlayabilirsiniz.

Kaynak: http://www.chip.com.tr

Gmail Çevrimdışı Çalışacak

Google’ın e-posta servisine internet erişiminiz olmadığı zamanlarda da giriş yapmak ister miydiniz? İşte Gmail’in yeni numarası.

Şimdilik sadece Gmail Labs içerisinde kullanılabilir olsa da, Google e-posta servisinde önemli bir yeniliğe imza atıyor. Bundan böyle Gmail’i internet bağlantısı yokken kullanmak da mümkün olacak.

Özellik aktif edildiğinde, Gmail servisi, Google Gears vasıtasıyla e-posta kutunuzu bilgisayarınıza indiriyor. İnternete bağlı kaldığınız sürece, bilgisayarınızdaki önbellek, sürekli olarak Gmail sunucularıyla senkronize ediliyor.

Gmail Kendi Yolunu Buluyor

Bağlantıyı kaybettiğinizde ise Gmail otomatik olarak çevrimdışı moda geçiyor. Bu sayede mesajlarınızı okumak, yıldız koymak, etiketlemek ve diğer tüm e-posta işlemlerini yerine getirmek bilgisayarınızın hafızasından mümkün oluyor.

Gönderdiğiniz e-postalar da, Gmail herhangi bir bağlantı tespit ettiği anda alıcısına iletiliyor. Henüz ilk aşamalarında bulunan çevrimdışı Gmail özelliği, sadece Gmail Labs’e erişebilen kullanıcılar tarafından denenebiliyor.