USB Flash Bellekten MS Windows XP Kurulumu

Günümüzde EEE Pc ile başlayan netbook ve/veya mini laptop satışlarının artışıyla taşınabilir Pc’ lerde CD-ROM, DVD-ROM gibi medya sürücüleri standart donanımlar arasındaki yerini kaybetmeye başlaması ile USB Flash Bellek üzerinden işletim sistemi kurulumu daha aranır bir hal aldı. Bunun yanında taşınabilir bilgisayarların tamir masrafalarının görece olarak yüksek olması da medya sürücüleri bozuk taşınabilir bilgisayarlara USB bellek üzerinden işletim sistemi kurulmasını gerektirebiliyor. Ben yazımda size MS Windows XP CD’ sinin 2 GB büyüklüğünde bir flash belleğe boot edilebilir olarak nasıl kaydedileceğini anlatacağım.

Gerekli araçlar:

1- MS Windows XP CD’ si

2- En az 1 veya 2 GB büyüklüğünde flash bellek

3- http://www.borayildiz.com/dosyalar/usb_boot.rar adresinden indireceğiniz script paketi

Continue reading “USB Flash Bellekten MS Windows XP Kurulumu”

CurrPorts

CurrPorts bilgisayarınızda açık olan TCP/IP UDP portlarını gösteren bir yazılımdır. Her bir port için bir liste oluşturup o portu hangi programın kullandığını da gösterir. Sadece programı isim olarak değil programın hangi dizinde olduğunu, ve hakkındaki bilgileri de gösterir. (ürün ismi, dosya özellikleri vs. vs. vs.)

Bunlara ek olarak CurrPorts istemediğiniz portları, istemediğiniz işlemleri de kapatabiliyor ve TCP/UDP bilgilerini HTML ve/veya XML dosyası olarak kaydedebiliyor. CurrPorts açık olan şüpheli port ve programları pembe renk ile işaretleyebiliyor.

—————————————–

CurrPorts displays the list of all currently opened TCP/IP and UDP ports on your local computer. For each port in the list, information about the process that opened the port is also displayed, including the process name, full path of the process, version information of the process (product name, file description, and so on), the time that the process was created, and the user that created it.

In addition, CurrPorts allows you to close unwanted TCP connections, kill the process that opened the ports, and save the TCP/UDP ports information to HTML file , XML file, or to tab-delimited text file.

CurrPorts also automatically mark with pink color suspicious TCP/UDP ports owned by unidentified applications (Applications without version information and icons).

Download: http://www.portablefreeware.com/?id=83&ts=1228320392

Lenovo’dan hırsızlığa yeni önlem

Kişisel bilgisayar üreticisi Lenovo, dizüstü sistemleri için geliştirdiği güvenlik önlemiyle hırsızların canını sıkmaya hazırlanıyor.

Önümüzdeki birkaç ay içerisinde Lenovo’nun Intel Montevina platformu kullanan dizüstü bilgisayarları Lenovo ThinkPad modelleri için yayınlayacağı BIOS güncellemesiyle, kullanıcılarına tek bir SMS göndererek kendi bilgisayarlarını uzaktan kapama ve şifrelenmiş koruma altına alma olanağı sağlayacak.

Intel’in WWAN (Wireless Wide Area Netwok / Kablosuz Geniş Alan Ağı) bağlantı standardını sunan Montevina platformu üzerine üretilmiş Lenovo bilgisayarlar için yayınlanacak BIOS (Basic Input-Output System / Temel Girdi-Çıktı Sistemi) güncellemesi sayesinde, dizüstü bilgisayar sahipleri daha önce bilgisayarlarına tanıttıkları bir telefon tarafından gönderilen kısa mesajla kendini kapatabilecek.

BIOS güncellemesi yapılmış Lenovo bilgisayar, sahibinin belirleyeceği bir kelimeyi mesaj olarak alabilmesine olanak tanıyan WWAN bağlantısı sayesinde kendisini otomatik olarak kapatacak ve üzerinde bulunan verileri korumak amacıyla sabit diskini otomatik olarak şifrelemeye başlayacak.

Şirketin “Constant Secure Remote Disable” (Sabit Güvenli Uzaktan Kullanımdan Çıkarma) olarak adlandırdığı teknoloji, elbette ürünlerin çalınmasına engel olmayacak ancak, en azından ürünü çalan hırsızın canını oldukça sıkacak.

Montevina platformu için geliştirilen servis, önümüzdeki aylarda Lenovo tarafından kullanıcılarına sunulacak bir güncellemeyle aktif hale getirilecek. GSM üzerinden çalışan WWAN bağlantısının kalitesine göre işlevsel olacak, yani bilgisayar GSM operatörünün kapsama alanının dışındaysa bilgisayarın kendini kapatması mümkün olmayacak.

WWAN servisleri, Türkiye’de henüz çalışmıyor.

Kaynak: http://www.ntvmsnbc.com/news/467153.asp

Ubuntu 8.04 LTS Studio kurulumu

Açık kaynak gönüllüleri ve hayranları tarafından desteklenen Linux ve Linux tarafının en yaygın dağıtımlarından biri olan Ubuntu, nisan ayında yeni sürümü olan Ubuntu 8.04 LTS’ yi piyasaya sundu. Linux’ un bu sürümünün kurulum ve sürüm bilgileri hakkında sizlere yardımcı olmaya çalışacağım. Nisan ayında piyasaya sürülen ürünün versiyon numarası 8.04 ve bu rakamlar versiyonun çıkış tarihini işaret ediyor. Versiyon kodunda bahsedilen “LTS” ise “long-term support” yani uzun dönem destek anlamına geliyor. Ubuntu bu dönemi desktop sürümleri için 3 yıl server sürümleri için 5 yıl olarak belirlemiş. Kuracağınız desktop sistemler 2011, server sistemleri ise 2013 yılına kadar güncelleme ve diğer dökümanlarla desteklenecek. Continue reading “Ubuntu 8.04 LTS Studio kurulumu”

Vista’ da güç düğmesini düzeltin…

Vista’nın Başlat menüsündeki güç düğmesi varsayılan olarak PC’nizi kapatmak yerine uyku moduna alır. Bunun yerine siz de bizim gibi bilgisayarınızın tamamen kapanmasını istiyorsanız bunu değiştirebilirsiniz. Denetim Masası’na girip

Donanım ve Ses > Güç Seçenekleri > (seçili planın altındaki) Plan ayarlarını değiştir > Gelişmiş güç ayarlarını değiştir’e tıklayın.

Güç düğmeleri ve kapak’ı genişlettikten sonra Başlat menüsü güç düğmesi’ni genişletin. Sisteminizin türüne göre burada bir ya da iki seçenek göreceksiniz: Masaüstü PC’lerde tek, dizüstülerdeyse güç ve pille çalışma durumunu belirleyen iki seçenek bulunur. Her iki ayar için de varsayılan değer “Uyku”dur, ama siz isteğiniz doğrultusunda Hazırda Beklet ya da Kapat değerlerinden birini seçebilirsiniz.