Google Chrome’a RSS desteği kazandırın

Google’ın tarayıcısı Chrome kısa sürede beğeni kazanmış olsa da, halen önemli eksiklere sahip. Bu eksiklerin başında ise, hiç kuşkusuz RSS desteği geliyor.

Google Chrome’a RSS desteğini eklememiş olabilir; ama bu durum Chrome ile RSS’leri takip edemeyeceğiniz anlamına gelmiyor. Sadece birkaç küçük adımda siz de Chrome’a RSS desteği ekleyebilirsiniz.

Öncelikle bu adrese tıklayın. Açılan sayfada Auto detect-RSS bağlantısını göreceksiniz. Bu bağlantıya sol fare tuşuyla tıklayın; tuşu bırakmadan bağlantıyı araç çubuğundaki Diğer yer imleri bölümüne sürükleyin ve tuşu bırakın. Bu sayede yer imlerine Auto detect-RSS isimli bir satır eklemiş olacaksınız.

Şimdi sıra geldi RSS’leri nasıl takip edeceğinize. Örnek olarak CHIP Online’ın RSS’lerine göz atalım: CHIP Online tarayıcınızda açıkken Diğer yer imleri’ne tıklayın ve Auto detect-RSS bağlantısını seçin. Kısa bir yüklemenin ardından CHIP Online RSS’ine ulaşacaksınız…

CHIP Online RSS’lerinin görüntülendiği ekranın adresi “http://feeds.ramisp.org/preview.php?utf=y&src=http://servis.chip.com.tr/chiponline.xml” gibi bir adres olacak. Son adımda bu adresi de yer imlerine eklemeniz gerekiyor. Adres çubuğunun başındaki yıldız simgesine tıklayın ve açılan küçük kutuya, örneğin “CHIP Online RSS” adını girin. Hemen altındaki Klasör menüsünden de Başka bir klasör seçin’e tıklayın. Yeni bir pencere açılacak. Yeni klasör düğmesine basın, açılan yeni klasöre RSS adını verin ve Tamam’a basın. Böylece CHIP Online RSS’lerini RSS klasörüne eklemiş oldunuz. Bundan sonra dilediğiniz zaman RSS klasöründeki CHIP Online RSS bağlantısına tıklayabilir ve RSS’leri takip edebilirsiniz.

Unutmayın; bu işlemi RSS desteği sunan her site için uygulamanız mümkün. Aynı şekilde siteyi açıp Auto-detect RSS bağlantısına tıklayacak ve açılan sayfayı RSS klasörüne ekleyeceksiniz. Bu şekilde Chrome ile RSS takibi yapmaya hemen başlayabilirsiniz.

Kaynak: http://www.chip.com.tr

Pardus 2008 Kurulumu

TÜBİTAK Ulusal Elektronik ve Kriptoloji Araştırma Enstitüsü tarafından Genel Kamu Lisansı ile 2008 sürümü kullanıcılara sunulan ulusal işletim sistemimiz Pardus’ un kurulumu hakkında bilgi vermeye çalışacağım. Pardus 2008 Linux kernel 2.6 sürümü çekirdeği, KDE 3.5.9 sürümü masaüstü yöneticisi, OpenOffice 2.4.1 ve Mozilla Firefox 3.0 ile güncel paketleri bünyesinde bulunduruyor. Pardus içinde sağladığı sistem araçları ile sistem yönetimini kolaylaştırıyor. Denetim ve ayar merkezi için tasma, güncelleme paketleri ve diğer kurulabilir özgür yazılım paketleri için paket yöneticisi, kurulumdan sonra temel yapılandırmayı ayarlamak için karşımıza çıkan Kaptan’ ı örnek olarak gösterebiliriz. Yenilenen Pardus 2008′ de temel bilgisayar kullanımı için gerekli olan araçları içinde barındırıyor. Bunlara örnek vermek gerekirse; e-mail, rss, ajanda, yapılacak işler için Kontact, müzik dinlemek için Amarok, video oynatıcısı ve mevcut TV kartınız ile kayıt yapmanıza destek veren Kaffeine, CD ve/veya DVD kopyalama, disk kalıp dosyası oluşturma veya disk kalıp dosyasını diske yazdırmak için K3d araçlarını kullabilirsiniz. Continue reading “Pardus 2008 Kurulumu”