USB Flash Bellekten MS Windows XP Kurulumu

Günümüzde EEE Pc ile başlayan netbook ve/veya mini laptop satışlarının artışıyla taşınabilir Pc’ lerde CD-ROM, DVD-ROM gibi medya sürücüleri standart donanımlar arasındaki yerini kaybetmeye başlaması ile USB Flash Bellek üzerinden işletim sistemi kurulumu daha aranır bir hal aldı. Bunun yanında taşınabilir bilgisayarların tamir masrafalarının görece olarak yüksek olması da medya sürücüleri bozuk taşınabilir bilgisayarlara USB bellek üzerinden işletim sistemi kurulmasını gerektirebiliyor. Ben yazımda size MS Windows XP CD’ sinin 2 GB büyüklüğünde bir flash belleğe boot edilebilir olarak nasıl kaydedileceğini anlatacağım.

Gerekli araçlar:

1- MS Windows XP CD’ si

2- En az 1 veya 2 GB büyüklüğünde flash bellek

3- http://www.borayildiz.com/dosyalar/usb_boot.rar adresinden indireceğiniz script paketi

Continue reading “USB Flash Bellekten MS Windows XP Kurulumu”

Pardus 2008 Kurulumu

TÜBİTAK Ulusal Elektronik ve Kriptoloji Araştırma Enstitüsü tarafından Genel Kamu Lisansı ile 2008 sürümü kullanıcılara sunulan ulusal işletim sistemimiz Pardus’ un kurulumu hakkında bilgi vermeye çalışacağım. Pardus 2008 Linux kernel 2.6 sürümü çekirdeği, KDE 3.5.9 sürümü masaüstü yöneticisi, OpenOffice 2.4.1 ve Mozilla Firefox 3.0 ile güncel paketleri bünyesinde bulunduruyor. Pardus içinde sağladığı sistem araçları ile sistem yönetimini kolaylaştırıyor. Denetim ve ayar merkezi için tasma, güncelleme paketleri ve diğer kurulabilir özgür yazılım paketleri için paket yöneticisi, kurulumdan sonra temel yapılandırmayı ayarlamak için karşımıza çıkan Kaptan’ ı örnek olarak gösterebiliriz. Yenilenen Pardus 2008′ de temel bilgisayar kullanımı için gerekli olan araçları içinde barındırıyor. Bunlara örnek vermek gerekirse; e-mail, rss, ajanda, yapılacak işler için Kontact, müzik dinlemek için Amarok, video oynatıcısı ve mevcut TV kartınız ile kayıt yapmanıza destek veren Kaffeine, CD ve/veya DVD kopyalama, disk kalıp dosyası oluşturma veya disk kalıp dosyasını diske yazdırmak için K3d araçlarını kullabilirsiniz. Continue reading “Pardus 2008 Kurulumu”

Ubuntu 8.04 LTS Studio kurulumu

Açık kaynak gönüllüleri ve hayranları tarafından desteklenen Linux ve Linux tarafının en yaygın dağıtımlarından biri olan Ubuntu, nisan ayında yeni sürümü olan Ubuntu 8.04 LTS’ yi piyasaya sundu. Linux’ un bu sürümünün kurulum ve sürüm bilgileri hakkında sizlere yardımcı olmaya çalışacağım. Nisan ayında piyasaya sürülen ürünün versiyon numarası 8.04 ve bu rakamlar versiyonun çıkış tarihini işaret ediyor. Versiyon kodunda bahsedilen “LTS” ise “long-term support” yani uzun dönem destek anlamına geliyor. Ubuntu bu dönemi desktop sürümleri için 3 yıl server sürümleri için 5 yıl olarak belirlemiş. Kuracağınız desktop sistemler 2011, server sistemleri ise 2013 yılına kadar güncelleme ve diğer dökümanlarla desteklenecek. Continue reading “Ubuntu 8.04 LTS Studio kurulumu”

Duplicate Image Finder Kurulumu ve Kullanımı

Dijital fotoğrafın yaygınlaşması , özellikle kameralı cep telefonlarının sayısındaki artış ve dijital fotoğraf makinalarının ucuzlaması ile iyice artmış durumda. Bunun yanında teknolojinin gelişmesi ile birlikte disk kapasitelerinin artması artık dosyalarımızı silme ihtiyacımızı iyice azaltmış durumda. Bu iki durum birleşince bilgisayarlarımızda binlerle ifade edilebilicek resim klasörleri oluşmuş olduğuna eminim. Kaldı ki ben fotoğraf çektirmeyi sevmeyen biri olarak arkadaşlarım ve ailemle çektirmiş olduğum iki bine yakın fotoğrafa sahibim.

Bu durumu göz önüne alınca tekrarlayan resim kayıtlarının oluşması kaçınılmaz bir son. Peki iki bin resim içinde tekrarlayanları teker teker bakarak bulabilecek kadar zeki iseniz zaten bu yazıyı okumaktan daha iyi işleriniz vardır. Ya da diyelim ki o kadar zekisiniz yapacak daha iyi işleriniz var ama o fotograflara teker teker bakmaya vaktiniz yok işte bu durumda “Duplicate Image Finder” adlı programımız imadımıza koşuyor. Continue reading “Duplicate Image Finder Kurulumu ve Kullanımı”