Vista’ da güç düğmesini düzeltin…

Vista’nın Başlat menüsündeki güç düğmesi varsayılan olarak PC’nizi kapatmak yerine uyku moduna alır. Bunun yerine siz de bizim gibi bilgisayarınızın tamamen kapanmasını istiyorsanız bunu değiştirebilirsiniz. Denetim Masası’na girip

Donanım ve Ses > Güç Seçenekleri > (seçili planın altındaki) Plan ayarlarını değiştir > Gelişmiş güç ayarlarını değiştir’e tıklayın.

Güç düğmeleri ve kapak’ı genişlettikten sonra Başlat menüsü güç düğmesi’ni genişletin. Sisteminizin türüne göre burada bir ya da iki seçenek göreceksiniz: Masaüstü PC’lerde tek, dizüstülerdeyse güç ve pille çalışma durumunu belirleyen iki seçenek bulunur. Her iki ayar için de varsayılan değer “Uyku”dur, ama siz isteğiniz doğrultusunda Hazırda Beklet ya da Kapat değerlerinden birini seçebilirsiniz.

Windows Vista – Çalıştır komutu

Başlat menüsünde artık Çalıştır komutunun yer almadığını göreceksiniz, çünkü yeni Başlat Menüsünde Arama özelliği Çalıştır’ın yapabildiği hemen her şeyi yapabiliyor. Ama Çalıştır’ı genellikle parametre içeren komutlar çalıştırmak için kullanıyorsanız eski haliyle kullanmaya devam etmek isteyebilirsiniz. Çalıştır’ı geri getirmek için Başlat düğmesine sağ tıklayıp Özellikler’i seçin. Başlat Menüsü sekmesinden Özelleştir’i seçtiğinizde Çalıştır’ı yeniden etkinleştirme seçeneğini göreceksiniz. Diğer bir seçeneğiniz de Windows+R tuş kombinasyonunu kullanarak çalıştır satırını çıkarabilirsiniz.

Windows Vista – Geniş pencere kenarlıklarından kurtulun

Vista’nın pencere kenarlıkları, özellikle pencere isminin yazdığı üst kenar muhtemelen yeni şeffaf pencerelerin güzelliğini sergilemek için biraz fazla kalın bırakılmıştır. Çözünürlüğünüz düşükse ve bu kocaman kenarları biraz incelterek ekranınızda yer kazanmak istiyorsanız, klasik Görünüm Seçenekleri’ne uğramanız gerekecek.
Continue reading “Windows Vista – Geniş pencere kenarlıklarından kurtulun”