Dünyanın En Güçlü Bilgisayarı Artık Çin’ de

Çin’den gelen haberler ABD’li teknoloji meraklılarını hiç de memnun etmedi.
Dünyanın en iyi süperbilgisayarına sahip olmak için kıyasıya yarışan ABD ve Çin arasındaki rekabette müthiş bir gelişme yaşandı ve liderlik el değiştirdi.
Tianjin’deki Ulusal Süperbilgisayar Merkezi’ndeki Tianhe-1A adlı makine artık dünyanın en hızlı süper bilgisayarı olarak anılıyor.
Linpack adlı bir yazılımla yapılan ölçümler sonucu 2.507 petaflop gibi rekor bir puana ulaşmayı başaran Tianhe-1A böylece ABD’de üretilen Jaguar adlı süperbilgisayarın 2.3 petaflop’luk skorunu egale etmiş oldu.
Yeni şampiyon 7,168 adet NVIDIA Tesla M2050 grafik işlemci ve 14,336 adet Intel Xeon işlemci kullanıyor. Jaguar ise AMD Opteron tabanlı işlemciler kullanıyordu.
Önümüzdeki hafta açıklanacak olan en iyi 500 süperbilgisayar listesinde Tianhe-1A’nın rakiplerini de yakından görme fırsatı bulacağız.
Kaynak: cnet

Saniyede 1 katrilyon işlem yapabilen bilgisayar

IBM saniyede 1 katrilyon işlem yapabilen süper bilgisayar üretti. Süper bilgisayar Roadrunner’ın günlük işlem kapasitesi, 6 milyar insanın hesap makinesiyle 46 yıl boyunca durmaksızın ve saniyede 1 işlem yapmasına eşit.

İSTANBUL – IBM’den yapılan yazılı açıklamada, ABD Enerji Bakanlığı için geliştirilen “Roadrunner” isimli makinenin, saniyede 1 petaflop, yani 1 katrilyon (1.000 trilyon) işlem kapasitesini sunabilen “ilk” süper bilgisayar olduğu kaydedildi.

Continue reading “Saniyede 1 katrilyon işlem yapabilen bilgisayar”