MS Windows XP CD hazırlama – Bölüm 1 – Driver Yedekleme

Format atmak çoğu zaman hepimiz için bir kabus. Driver CD’ lerini kaybetmiş olmamız veya yükleme sonrası yama indirmek zorunda olmamız gibi nedenlerden format zaman alan bir iş olarak karşımıza çıkar. Temiz bir kurulum sonrası harddiskin imajını Acronis veya Norton Ghost gibi bir programla almak da çoğu zaman bir çözüm olabilir. Ancak imajın bozulması veya imajı sakladığınız medyanın ve/veya diskin bozulması gibi durumlar da söz konusu olabilir. Eğer elinizde bir MS Windows XP cd si var ise internetten bulabileceğiniz bir kaç araç ile siz de çok rahat format atabilirsiniz. Hem de Service Pack 3, Internet Explorer 7 gibi güncellemeler, bunun yanında driverlarınız da Windows ile birlikte kurulabilir. Şimdi bunun için gerekli olan araçlarımıza bakalım.

1- DriverMax

http://www.innovative-sol.com/drivermax/index.htm adresinden indirilebilir. Bu programı mevcut sistemdeki driver yedeklerini almak için kullanacağız. (30 günlük deneme sürümü kullanabilir veya internet üzerinden aktivasyon yapıp kayıt ettirebilirsiniz.)

2- nlite

http://www.nliteos.com/download.html adresinden indireceğimiz programla elimizdeki mevcut XP CD’ sini editleyeceğiz. Bunu yapabilmek için bilgisayarınızda Microsoft .NET Framework 2.0 yüklü olmalı bu programı da indireceğiniz adres http://www.microsoft.com/downloads/details.aspx?displaylang=tr&FamilyID=0856eacb-4362-4b0d-8edd-aab15c5e04f5

3- Service Pack 3

http://www.microsoft.com/downloads/details.aspx?FamilyID=5b33b5a8-5e76-401f-be08-1e1555d4f3d4&DisplayLang=tr adresinde Windows XP’ nin 3. Servis paketi güncellemesini indirebilirsiniz.

4- Internet Explorer 7

http://www.microsoft.com/downloads/details.aspx?FamilyID=9ae91ebe-3385-447c-8a30-081805b2f90b&DisplayLang=tr

Not:

1- İndireceğiniz Internet Explorer 7, Service Pack 3 kurulum dosyalarını alacağınız işletim sistemi CD’ si ile aynı dilde olmasına dikkat edin.

2- İndireceğiniz Microsoft .NET Framework 2.0 sürümünün nlite’ ı kuracağınız işletim sistemi ile aynı dilde olmasına dikkat edin.

İlk indirdiğimiz araç olan DriverMax basit bir kuruluma sahip o yüzden kurulumundan bahsetmeyeceğim. Kurulumdan sonra masaüstünde DriverMax ikonuna çift tıklıyorum.

Şekil-01: Register ettirmediğim için “Continue evaluation“ a tıklıyorum.

Şekil-02: Driver Operations bölümünden export drivers seçiyorum.

Şekil-03: Driver dosyalarını yedeklememiz için bir sihirbaz penceresi açılıyor “next” diyoruz.

Şekil-04: Program driver dosylarını arıyor.

Şekil-05: Bulunan driverlar listeleniyor. Ben önce “select all” sonra da “next” diyerek ilerliyorum. Bu kısımda istediğiniz sürücünün yedeğini işaretleyerek alabilirsiniz.

Şekil-06: Sürücü dosyalarını nereye yedekleyeceğimizi soruyor ben bunun için masaüstünde oluşturduğum “driver yedek” klasörünü seçiyorum.

Şekil-07: Sürücü dosyalarını yedeklemeye başlıyor.

Şekil-08: İşlem bitti “close ” tıklıyorum ve programı da kapatıyorum.

Bu işlemler ile birlikte MS Windows XP üzerinde bulunan sürücülerimizi belirlediğimiz klasöre yedeklemiş olduk. Bu oluşturduğumuz yedekleri makalemizin II. kısımında XP CD’ si içerisine güncellemeler ile birlikte atacağız.

Makaleyi sonlandırmadan önce kullandığımız program DriverMax yedeklediği bu sürücüleri de aynı zamanda geri yükleme özelliğine de sahip. Onun için de Şekil-02 deki Driver Operation bölümünden import drivers seçmeniz ve sürücü dosyalarının bulunduğu klasörü belirtmeniz gerekiyor.

Makalenin II. bölümünde görüşmek üzere.

One thought on “MS Windows XP CD hazırlama – Bölüm 1 – Driver Yedekleme

  1. Kendi windows 7 kurulum cd mi hazırlamak istiyorum . Sizin yazdıklarınızdan yola çıkıcam umarım başarılı olurum . İyi çalışmalar .

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.