Dünyanın En Güçlü Bilgisayarı Artık Çin’ de

Çin’den gelen haberler ABD’li teknoloji meraklılarını hiç de memnun etmedi.
Dünyanın en iyi süperbilgisayarına sahip olmak için kıyasıya yarışan ABD ve Çin arasındaki rekabette müthiş bir gelişme yaşandı ve liderlik el değiştirdi.
Tianjin’deki Ulusal Süperbilgisayar Merkezi’ndeki Tianhe-1A adlı makine artık dünyanın en hızlı süper bilgisayarı olarak anılıyor.
Linpack adlı bir yazılımla yapılan ölçümler sonucu 2.507 petaflop gibi rekor bir puana ulaşmayı başaran Tianhe-1A böylece ABD’de üretilen Jaguar adlı süperbilgisayarın 2.3 petaflop’luk skorunu egale etmiş oldu.
Yeni şampiyon 7,168 adet NVIDIA Tesla M2050 grafik işlemci ve 14,336 adet Intel Xeon işlemci kullanıyor. Jaguar ise AMD Opteron tabanlı işlemciler kullanıyordu.
Önümüzdeki hafta açıklanacak olan en iyi 500 süperbilgisayar listesinde Tianhe-1A’nın rakiplerini de yakından görme fırsatı bulacağız.
Kaynak: cnet

İnternette en çok sansür uygulayan 10 ülke

1989 da Tim Berners-Lee, internetin bugünkü halini almasını sağlayan, HTML adlı Metin işaretleme dilini buldu. Bunu dünyaya sunmasındaki temel amaç, bilginin hypertext (zengin metin) dokümanları aracılığı ile özgürce paylaşılmasını sağlamak idi…

Geçen neredeyse 20 yıl boyunca hızla gelişen web, birçok ülkede amacına uygun kullanılsa da, bazı ülkelerde sekteye uğradı. ağda yer alan bilginin akışını kontrol etmek adına sansürlendi, erişme engellendi.

Aşağıda en çok tartışmaya yol açan ve internetini en fazla sansürleyen 10 ülke listeleniyor:

10 – Pakistan

2000 yılında internet’te sansür uygulamaya başlayan pakistanın asıl hedefi anti-islami içerikti. internet içeriğini bu şekilde konrol etmeyi beğenmiş olacaklar ki, zamanla sansür alanlarını da arttırmışlar.

9 – Myanmar

Myanmar, ağır insan hakları ihlalleri ile tanınan bir ülke. hal böyle olunca açık ve güvenilir bir internet beklenemiyor. Myanmar nüfusunun %1’i internet kullanıcısı ve onlar da sıkı bir gözetim altındalar.

8 – Yemen

Yemen hükümeti, genelde medyanın özgürlüğüne karşı ve onlar için internet de istisna olarak kabul edilmiyor. internet ve medyadaki siyasal ve sosyal çıkışlar her zaman hükümetin radarının altında.

7 – Kuzey Kore

Herhangi bir şekilde hiçbir bağımsız medyaya sahip olmayan kuzey kore, zamanımızda gerçekten zor bir görevi başardı ve ülke sınırlarının dışından gelen yabancı kaynaklı interneti kökten sansürledi.

6 – Suriye

Hükümet, pornografik içerikli web sitelerini ve siyasal açıdan hassas bilgileri otomatik olarak engellediğini itiraf ediyor. fakat dünyadan birçok gazeteci, suriye’de uygulanan sansürün çok daha vahim bir boyutta olduğunu düşünüyor.

5 – Küba

Küba’nın durumu aslında diğerlerinden biraz farklı. az çok biliyorsak oradaki internet’in de ağır şekilde sansürlendiğini tahmin etmekte zorlanmayız. Durumlarını farklı kılan ise halkın, yıllardır süregelen, yasaklanan malzemeye erişim karşılığında uygulanan cezalardan korkması üzerine, internet’teki yasaklı yerlere erişmeyi dahi denememesi. nemelazım bu siteye baktığımı devlet görürse başıma bir bela açılır diye düşünenlerin kendi kendilerine uyguladıkları bir nevi otosansür.

4 – Birleşik Arap Emirlikleri

Ortadoğu’nun en fazla internet kullanımına sahip ülkelerinden biri olan bu ülke, bu duruma rağmen internetteki bilgi akışını sıkı bir şekilde kontrol ediyor. herhangi bir şekilde ülkenin siyasal, ahlaki veya dinsel değerlerine karşı çıkan, web sitelerindeki bilgi ve fikirlere ulaşım engelleniyor.

3 – Suudi Arabistan

Diğer arap ülkelerine nazaran uzun yıllar sonra internetle tanışan Suudi Arabistan’da, bu gecikmenin sebebi internetin nasıl kontrol edileceğinin henüz bilinmemesiydi. bugün karmaşık bir sansür sistemine sahip olan ülke, yasaları veya islami değerleri bozan websitelerine erişimi engelliyor.

2 – İran

İran’da internet sansürü, birkaç yıl önce başladı. ve onlar bugün, internet’ini en verimle sansürleyen ülkelerden biri konumunda. hedefleri ise çok büyük: Bütün, islami olmayan web sitelerini engelleyerek muhtemelen İran’ı, dünyanın en fazla internet sansürüne sahip ülkesi yapmak.

1 – Çin

Çin, great firewall of china adlı bir ağ kullanmakta. bu ağ, rejimi korumak adına, hem çin’den dışarıya hem de dışardan çin’e doğru internet akışını kontrol eden, yasaklanan sitelere erişimi engelleyen ve yasak kelimeler kullanıldığı an bağlantıyı kesip bilgi akışını engelleyen bir sansür ağı. yani durum gayet açık. hatta google, Çin tarafından kullanılmak üzere, arama motorunun sansürlü bir uyarlamasını yaparak işbirliği yapması için zorlanmış.

-ALINTIDIR-