MS Windows XP CD hazırlama – Bölüm 2 – CD Oluşturma

Bölüm I’ de bahsettiğim programlardan sadece DriverMax’ i kullandık. Bize hala aşağıda yazılı olan programlar CD hazırlama işleminde lazım olacak.

1- nlite

http://www.nliteos.com/download.html adresinden indireceğimiz programla elimizdeki mevcut XP CD’ sini editleyeceğiz. Bunu yapabilmek için bilgisayarınızda Microsoft .NET Framework 2.0 yüklü olmalı bu programı da indireceğiniz adres http://www.microsoft.com/downloads/details.aspx?displaylang=tr&FamilyID=0856eacb-4362-4b0d-8edd-aab15c5e04f5

2- Service Pack 3

http://www.microsoft.com/downloads/details.aspx?FamilyID=5b33b5a8-5e76-401f-be08-1e1555d4f3d4&DisplayLang=tr adresinde Windows XP’ nin 3. Servis paketi güncellemesini indirebilirsiniz.

3- Internet Explorer 7

http://www.microsoft.com/downloads/details.aspx?FamilyID=9ae91ebe-3385-447c-8a30-081805b2f90b&DisplayLang=tr

Not:

1- İndireceğiniz Internet Explorer 7, Service Pack 3 kurulum dosyalarını alacağınız işletim sistemi CD’ si  ile aynı dilde olmasına dikkat edin.

2- İndireceğiniz Microsoft .NET Framework 2.0 sürümünün nlite’ ı kuracağınız işletim sistemi ile aynı dilde olmasına dikkat edin.

3- nlite programını kurmadan önce Microsoft .NET Framework 2.0 yazılımını kurmuş bulunun.

Sırasıyla Microsoft .NET Framework 2.0 ve nlite programlarını kurup masaüstünde bulunan nlite kısayoluna çift tıklyarak programı başlatıyorum.

Şekil-01: Dil seçeneklerinden Türkçe’ yi seçip devam ediyorum.

Şekil-02: Bana Windows XP yükleme dosyalarının olduğu CD’ nin yerini soruyor “gözat” a tıklıyorum.

Şekil-03: CD’ nin takılı olduğu G: sürücüsünü seçiyorum. Sizde CD hangi sürücüye takılı ise onu seçin.

Şekil-04: Bir uyarı alıyoruz. Bu uyarı CD’ den alınacak dosyaların kaydedileceği klasörün boş olmasını veya yeni oluşturulmuş olmasını sağlamak için karşımıza çıkıyor.

Şekil-05: D sürücüsü altında “xpkurulum” adında yeni oluşturduğum klasörü seçiyorum. CD’ de bulunan dosyaları modifikasyon için geçici olarak buraya kaydedecek.

Şekil-06: Dosyaların kopyalanması başlıyor.

Şekil-07: Kopyalamanın bitmesinin ardından elimizde bulunan CD’ nin versiyon, dil, servis paketi, boyut gibi bilgileri ekrana geliyor ve devam diyerek burayı geçiyoruz.

Şekil-08: Eğer daha önce nlite ile CD’ yi düzenlemişseniz burda oturum bilgileriniz çıkacaktır. Ben daha önce düzenlemediğim için herhangi bir kayıt çıkmıyor devam diyerek bu sayfayı da geçiyoruz.

Şekil-09: CD düzenlemesi sırasında bize hangi işlemleri yapacağımızı soruyor. Benim işaretlediklerim “Servis Paketi”, “Düzeltme, Eklenti ve Güncelleme Paketleri”, “Sürücüler”, “Katılımsız Kurulum” ve “Açılabilir ISO”. Bu seçenekleri işaretledikten sonra devam diyorum.

Not: Bırada değinmediğim “Bileşenler”, “Seçenekler” ve “İnce ayarlar” bölümleri daha çok uzman kullanıcıları ilgilendiren bölümler. Mesela XP de bulunan mevcut bileşenlerden hangisinin yüklenmeyeceği veya regedit üzerinde hangi satırın değiştirileceği gibi ayarların yapıldığı bölümlerdir.

Şekil-10: Bana yüklemek istediğim servis paketini soruyor. Burada seç diyerek servis paketinin bulunduğu yeri göstereceğim.

Şekil-11: Daha önce masaüstüne indirdiğim “service pack 3” klasörü içinde bulunan kurulum dosyasının seçiyorum.

Şekil-12: Service Pack 3 dosyarı ayıklanmaya başlıyor.

Şekil-13: Ayıklanan dosylar CD içine entegre ediliyor.

Şekil-14: Kurulumun entegrasyon işleminin bitmesinin ardından başarıyla tamamlandığına dair bilgilendirme penceresi açılıyor.

Şekil-15: Servis paketinin entegrasyonu bittiği için devam diyerek sonraki adıma geçiyoruz.

Şekil-16: Bize eklemek istediğimiz güncelleme paketlerini soruyor. Bu adımda “hotfix” yada kritik güncelleme belirtilen her yama eklenebilir ancak her windows güncellemesi eklenemez. Sadece “kritik güncellemeler”. Örnek vermek gerekirse Internet Explorer 7′ yi yükleyebilirsiniz bu bir kritik güncelleme ama Media Player 11′ i yükleyemezsiniz. “Ekle” diyerek yüklemek istediğim güncellemenin yerini göstereceğim.

Şekil-17: Masaüstünde “internet explorer 7” klasöründe daha önceden indirdiğim setup dosyasını seçiyorum.

Şekil-18: Ekranda IE 7 güncellemesi çıkmış bulunuyor devam diyerek burayı da geçiyorum.

Şekil-19: Sürücüler bölümünde bilgisayarımıza ait sürücü dosyalarını ekleyeceğiz. Bunun için “ekle” seçeneğine tıklıyoruz.

Şekil-20: Birden fazla sürücü ekle diyoruz.

Şekil-21: Açılan pencerede Bölüm I’ de masaüstüne yedeklediğimiz sürücülerin bulunduğu “driver yedek” klasörünü gösteriyoruz.

Şekil-22: Bize bulduğu sürücüleri listeliyor ben burada önce “tümü” daha sonra da “tamam” diyerek devam ediyorum. Siz isterseniz sürücülerden istediklerinizi seçerek sadece onların yüklenmesini sağlayabilirsiniz.

Not: Sürücü dosyalarınızın bozuk olması kurulum esnasında hata almanızı sağlayabilir. Bozuk olan sürücüleri almamanız yararınıza olacaktır.

Şekil-23: Yüklenmesini istediğiniz sürücüler listeleniyor “devam” diyerek bu adımı da geçiyoruz.

Şekil-24: Katılımsız kurulum bölümüne geldik. Kurulum Modunu “Tam otomatik” olarak seçiyorum. CD anahtarımı giriyorum.

Not: Burda diğer seçenekler olarak Sistem geri yükleme, güvenlik duvarı (firewall) gibi özelliklerin kapatılması var doğuracağı sonuçları bilmiyorsanız bahsettiğim ayarlar dışındakilere dokunmanızı tavsiye etmiyorum.

Şekil-25: Sekmelerden kullanıcılar bölümüne geçiyorum ve “Administrator” hesabına şifre veriyorum.

Şekil-26: Ağ tanımlaması bölümünde bilgisayar adı ve tam ad bölümlerini size uygun olarak doldurun çalışma grubu olarak domain üyesi olmayan çoğu bilgisayar “WORKGROUP” a üyedir o yüzden mevcut ağda diğer bilgisayarla kolay iletişim kurabilmek için çalışma grubunu “WORKGROUP” olarak doldurmanızda fayda var.

Şekil-27: Bölge ayarlarına geliyoruz. Dil “Turkish” Dil Grupları “Turkic” ve saat dilimini “GMT +2 Atina, Beyrut, İstanbul, Minsk” olarak seçiyorum. Dil türünde özel olarak işaretleyip konum “Turkish” klavye “Türkçe Q” (veya sizinki F olabilir) konum “default” olarak seçiyorum. Devam diyerek sonraki adıma geçiyorum.

Not:

Şekil-28: Bana XP modifikasyon işlemini başlatmak isteyip istemediğimi soruyor “yes” diyerek onaylıyorun.

Şekil-29: İşlemler başlıyor.

Şekil-30: İşlemler bittiğinde bize özet bilgi veriyor devam diyerek bu ekranı geçiyoruz.

Şekil-31: Son adım olan ISO oluşturma ve CD’ ye yazma penceresine geldik.

Bu adımda gezgin düğmesine basarak CD’ nin içine yazılacak olan dosyaların bulunduğu “d:\xpkurulum” klasörünü açabilir isterseniz dosya veya klasör ekleyebilirsiniz.

Mod kısmından İmaj oluştur CD’ ye yaz gibi seçenekleri seçebiliriz. Eğer mevcut CD-R sürücünüz ve boş CD’ niz var ise nlite ile oluşturuduğunuz Windows XP’ yi direkt CD’ ye yazaabilirsiniz. Yada imaj oluştur diyerek bir ISO dosyası oluşturabilir bu ISO dosyasını Virtual PC veya VM Ware gibi önce bir sanal makinada deneyip daha sonra Nero veya alternatifi olan bir program ile oluşturduğunuz ISO dosyasını CD’ ye yazdırabilirsiniz.

Ben bu adımda Mod Kısmından “imaj oluştur” seçiyorum ve ISO oluştur “düğmesine tıklıyorum”.

Şekil-32: Bana ISO dosyasını kaydedeceğim yeri ve ISO dosyasının ismini soruyor. E sürücüsünü seçip “save” diyorum.

Şekil-33: ISO dosyası oluşturuluyor.

Şekil-34: Dosyanın oluşmasından sonra devam diyorum.

Şekil-35: Modifikasyon adımlarının sonuna geliyoruz. Bitir diyerek programdan çıkıyorum.

Oluşturuduğumuz CD veya ISO imajı ile artık sadece Harddisk seçenekerini işaretleyip kalanı tamamıyla otomatik bir XP kurulum CD’ sine sahibiz.

3 thoughts on “MS Windows XP CD hazırlama – Bölüm 2 – CD Oluşturma

  1. Sizin anlatıklarınızdan yola çıkarak windows 7 için kurulum cd si hazırlamam mümkün mü ? Bir cd anahtarım windows 7 için yok 🙁 ne yapmam gerekir

  2. windows 7 nin deneme sürümleri mevcut cd anahtarınız olmadan onları kullanabilirsiniz. windows 7 için katılımsız kurulum hazırlama programı bilmiyorum. vista için vlite’ ı kullanabilirsiniz

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.