Mitnick’ den tavsiyeler

Bir zamanların hızlı hacker’larından Mitnick, zorluklarla boğuşarak güvenlik uzmanı sıfatını kazandı. Gençlik yıllarında büyük şirketlerin sistemlerine sızarak, bazı hassas bilgileri çalması beş yılına mal olan Mitnick hapsiten çıktıktan sonra tüm dünyayı dolaşmaya başladı. Şirketlere nasıl güvende kalabileceklerini anlattı, makaleler yazdı, kitaplar çıkarttı. Şimdi de size güvende kalmanız için on tane ipucu veriyor.

İşte Mitnick’in 10 altın kuralı:

-Herşeyi yedekleyin! Açıksınız. Felakete yol açabilecek bilgi kaybına uğrayabilirsiniz – bir worm veya Trojan, hepsi bu.

-Tahmin edilmesi çok güç olan şifreler seçin – Bir kaç numaradan oluşturmayın. Varsayılan şifreleri daima değiştirin.

-AVG veya Norton gibi bir Anti-Virüs kullanın, ve otomatik güncellenmesini sağlayın.

-İşletim sisteminizi her zaman güncel tutun, özellikle güvenlik güncelleştirmelerini iyi takip edin.

-Hacker’ların yem uygulamalarından uzak durun, mesela Internet Explorer ve e-posta istemcinizin otomatik script özelliklerini kapatın.

-E-posta gönderirken PGP (pretty good privacy) gibi bir encryption yazılımı kullanın. PGP’yi ayrca tüm hard diskinizi korumak için de kullanabilirsiniz.

-Bir anti-spyware uygulaması yükleyin – veya birden fazla. Arada sırada otomatik olarak çalışabilen yazılımlar, SpyCop gibi, yeterli olacaktır.

-Kişisel bir firewall kullanın. Bağlandığınız diğer bilgisayarlardan, ağlardan ve web sayfalarından korunmak için ayarlayın.

-Hangi programların interete erişim izinleri olduğunu kendiniz ayarlayın. Sistem hizmetlerinden kullanmadıklarınızı kapatın, özellikle dışarıdan bilgisayarınıza bağlanılmasına yarayan hizmetleri(Remote Desktop, RealVNC ve NetBIOS gibi).

-Wireless ağınızın güvenliğini güçlendirin. Evde WPA’yı (Wi-Fi protected access) en az 20 karakterden oluşan bir şifre ile etkinleştirin.

-Dizüstü bilgisayarınızı “Infrastructure mode only” ile ayarlayın, ve WPA kullanmayan ağlara bağlanmayın.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.